vrijdag 25 februari 2011

1ste Dialyse is een feit

Na mijn laatste bericht vanuit het UMC Utrecht nu vanuit het Radboud in Nijmegen.
We zijn twee maanden geleden naar aanleiding van een second opinion verzoek overgestapt naar Nijmegen.
In Utrecht is na alle tegenvallers die we daar hebben gehad het vertrouwen weg en hebben we gekozen voor een nieuwe verse start in Nijmegen.
Inmiddels hebben we met het komplete nefrologie/dialyse team kennis gemaakt en hebben er een heel goed gevoel bij.
Het team heeft het hier goed voor elkaar en het loopt allemaal erg soepel.
Communicatie is echt super en iedereen die met Willem " te maken " heeft weten inmiddels precies hoe ze hem moeten aanpakken en behandelen.
Afgelopen Maandag is Willem opgenomen omdat zijn bloedwaarde's dramatisch slecht waren.Hij had een ureum ( een afvalstof waarde in zijn bloed ) van 40, terwijl bij een waarde van 30-35 dialyse al noodzaak is. Bij normaal werkende nieren is deze waarde tussen de 5 en 10.
Vorige week donderdag hebben ze geprobeerd bloed af te nemen uit zijn shunt die ze in Utrecht hebben aangelegd in zijn elleboog begin december.Na een tijd hadden ze met pijn en moeite 3 buisjes afgetapt.
Niet goed dus, vanuit die shunt moeten ze gaan dialyseren maar die loopt dus "nog" niet goed genoeg.
Wel een dik vet probleem. Want hij MOET accuut aan de dialyse want hij is zichzelf aan het vergiftigen. Dus moet er een noodoplossing worden gemaakt.
Maandag en dinsdag heeft hij een hele reeks onderzoeken gehad om die noodoplossing te maken en heeft de Dr. gekozen voor een tesio catheter
Woensdag was het dan zover en ze gaan operatief een tesio catheter aanleggen.
In zijn hals slagader wordt een incisie gemaakt waarin 2 slangetjes worden geplaatst. Deze slangetjes duwen ze de aders in tot aan zijn hart. Dan gaan ze onder de huid met een lus richting borst en komen een 3cm van zijn tepel naar buiten.
Dit zijn open lijnen ( aan en afvoer ) die kunnen worden aangesloten op een dialyse machine.
Zijn bloed wordt dan rondgepompt en buiten zijn lichaam gefilterd door de kunstnier.
Het gezuiverde bloed gaat weer naar binnen. Dit wordt ongeveer 3 uur rondgepompt waardoor zijn komplete bloed voorraad ongeveer 6 keer door het filter gaat.

Na woensdag vanaf 06:00 uur nuchter te zijn geweest werd ons rond 16:00 uur verteld dat het niet meer ging lukken die dag... pffff!! Willem over de zeik, meer om het feit dat hij de hele dag honger en dorst heeft gehad voor niks. Klote, maar ja... that's life in het ziekenhuis. Die dag kwamen er kort achter elkaar twee trauma's binnen en dat heeft dan voorrang.
Balen ,balen.. dan maar naar huis. Vrijdag nieuwe ronde nieuwe kansen.
Vrijdagochtend om 8:30 weer gemeld , nuchter en wel. Rond 12:00 uur kwam de verpleegster vertellen dat we richting OK konden.
Om 12:30 begon de ingreep en twee uur later reden we alweer met bed en al naar de rontgen afdeling voor een foto,om te kijken of de lijn goed geplaatst zat.
De lijn zat goed en kregen fiat van de Dr. om naar de dialyse te gaan.Spannend!
Daar aan gekomen was alles al in gereedheid gebracht en werd de machine aangesloten. Je zag de spanning op Willem's gezicht onwetend wat er komen gaat. Hij was oa bang dat het pijn deed.
Maar toen het apparaat begon te draaien zag je de spanning minder worden en na een half uur zei hij dat hij eigenlijk helemaal niks voelde!
Hij opgelucht, wij opgelucht omdat hij niets voelde en dat het vlekkeloos verliep. Ook wel een "dubbel" moment,omdat we dat dialyseren vanaf begin af aan nou net niet wilde en voor wilde blijven door te transplanteren.
Maar ja, het mocht helaas niet zo zijn dus toch uiteraard blij dat de dialyse in ieder geval dan wel goed ging.
Inmiddels twee keer korte dialyses gehad van anderhalf uur. Dit wordt langzaam opgebouwd omdat er anders te grote schommelingen ontstaan en je last kunt krijgen van een "dialyse-kater"..... Euh.. voelt dat net als.... Ja inderdaad zei de Dr. zo voelt dat! Tja,wie kent het gevoel niet.
Vanmiddag zijn we naar huis gestuurd en maandagochtend gaan we weer terug voor de volgende dialyse.
Dan begint de cyclus van elke maandag,woensdag en vrijdag.
Fijn, ff rust in de tent!